Mijn yogacentrum is gevestigd in een dorp op het Friese platteland. Yogadocente is hier geen doorsnee beroep. Wanneer ik in het dorp een praatje maak, worden er dan ook regelmatig grappen gemaakt over geitenwollensokken, slaapverwekkendheid en zweverigheid. En met een beetje geluk, word ik ook nog getrakteerd op een langgerekt Ooohm, waarbij de duim en wijsvinger van beide handen elkaar raken. Toch staat met stip de volgende uitspraak op nummer één: yoga is niets voor mij, want ik ben helemaal niet lenig! Hoe ik ook mijn best doe om uit te leggen dat lenigheid geen voorwaarde is voor het beoefenen van yoga, veel dorpsgenoten hebben een hardnekkige overtuiging dat yoga niet voor hen bedoeld is. Hoe komt dit toch?

Mensen proberen pas iets nieuws uit, wanneer ze zich herkennen in een situatie of persoon. Spiegelen dus. En daar zit nou net de crux bij yoga. In elk yogaboek of -magazine dat je openslaat, zie je bloedmooie en slanke mans- en vrouwspersonen, in de meest prestigieuze houdingen. Zelfs ik denk soms: zo, dat is knap! Geen wonder dat bij een grote groep mensen het idee leeft dat yoga niet voor hen is. Ook al vertel je nog zulke mooie verhalen over de verbindende en helende werking van yoga, het plaatje wat mensen door toedoen van foto’s in hun hoofd hebben, is veel sterker!

Ik pleit voor yoga-PR waarbij ‘gewone mensen’ te zien zijn. Met wellicht een maatje meer of met een beperking. Ook wij als yogadocenten zullen ons ‘alledaags’ neer moeten zetten. Niet als een verlicht persoon in speciale kledij of mooie gewaden. Dat creëert afstand, terwijl we juist op zoek zijn naar verbinding. De vraag is: durven we dat aan? Durven we ons zelf te laten zien zoals we werkelijk zijn? Met een vetrolletje, in een joggingbroek en met onze kwetsbaarheden? En zonder opsmuk? Want daarin wordt volgens mij de kern van yoga geraakt: de mooiste versie van JE-ZELF zijn! Ik denk dat als we yoga terugbrengen naar een afspiegeling van de bevolking en van onszelf, de drempel voor mensen om yoga te gaan beoefenen, een stuk lager wordt. Want ja, yoga is voor iedereen. Maar dan moeten we dat ook laten zien en uitdragen!


Op de hoogte blijven

Er is geen lijst beschikbaar.
Joomla Extensions powered by Joobi

Lees hier alle nieuwsbrieven

Workshops / Cursussen