Woelen, uren aftellen, piekeren, met open ogen op bed liggen. Herken je dat? Wist je dat 25 % van de Nederlandse bevolking slaapklachten ervaart? En 10 – 15% lijdt zelfs aan chronische slapeloosheid.

Zelf ben ik in de afgelopen jaren op verschillende manieren in aanraking gekomen met slaapklachten en –problematiek.

Mijn verhaal
Toen ik 1,5 jaar terug single werd, kroop ik ‘s avonds na mijn yogalessen vaak nog even achter de computer. Mail checken, kijken of er iemand zin had om te chatten of te Skypen. Je kent het misschien wel. Op het moment dat ik de computer afsloot, ging ik nog even op de bank zitten. Beetje TV kijken ter ontspanning….ow en ondertussen ook nog via de telefoon Facebook, LinkedIn en Twitter checken. Wanneer ik dan uiteindelijk in bed lag (zo rond de klok van 00.00), legde ik nog een Wordfeutje en scrolde ik voor de laatste keer Facebook bij langs.
En dan begon het....het wachten tot ik in slaap zou vallen. Want wachten was het…ik zag de minuten, en soms zelfs uren, op de digitale wekker verspringen.

Wanneer ik uiteindelijk is slaap viel , sliep ik onrustig. Werd ik om de paar uur wakker en moest ik er meestal ook nog uit om te gaan plassen.

De wekker sloeg elke ochtend om 7.00 uur in als een bom. Slaapdronken werd ik wakker en ik snoozede 3 x voordat het me uiteindelijk lukte om op te staan. Gevoelsmatig werd ik niet echt wakker en een groot gedeelte van de dag liep ik rond met watten in mijn hoofd. Concentreren ging lastig en mijn energie- en spanningsboog was kort.

Het verhaal van mijn dochter
Mijn dochter van 10 is een pientere dame. Men noemt haar meer-begaafd. Altijd is het druk en actief in haar hoofd. Stelt ze vragen, legt ze verbanden, voelt ze mee met anderen. Zo’n half jaar geleden kreeg ze problemen met inslapen. Ze probeerde heel hard in slaap te komen, omdat ze zo ontzettend moe was en zo graag wilde slapen. Maar toch lukte het haar niet. Regelmatig kwam ze dan ook beneden. Waar ik als geïrriteerde moeder op de bank zat: ga toch slapen! Ik wil nu even tijd voor mezelf! Met als resultaat een huilende dochter die aangaf hoe graag ze zelf ook wilde slapen. Maar in slaap komen deed ze niet. Soms sliep ze pas om 23.00 uur in. En de dag die er op volgde was ze hangerig, zeurderig, had nergens zin in en riep ze aldoor hoe moe ze was.

Het verhaal van Yogacursisten
In mijn yogalessen krijg ik vaak mensen die problemen ervaren met slapen. Ze vertellen dat ze soms nachten achter elkaar wakker liggen, dat ze zich uitgeput voelen of rond lopen met stress- en burnout-klachten. Een aantal van hen geeft zelfs aan slaapmedicatie te gebruiken om in slaap te kunnen komen of om door te kunnen slapen.

Waarom is slapen soms zo moeilijk?
Wat is dat toch met slapen? Waarom is het soms zo moeilijk om te kunnen slapen? Ik wilde er (professioneel én persoonlijk) meer over weten en kwam in mijn zoektocht naar slaap in contact met Kenniskliniek Slaapmakend. Hier leerde ik dat het problemen ervaren met slapen (ook wel Insomnia genoemd), een scala aan oorzaken kan hebben. In het verhaal van mij en mijn dochter kun je bijvoorbeeld zien wat voor sterke invloed je eigen gedrag kan hebben op slaap. Ik zat avond aan avond achter schermen vol met blauwlicht. Blauwlicht remt de aanmaak van het slaaphormoon Melatonine in je hersenen, wat je nodig hebt om in slaap te kunnen komen. Mijn dochter had last van slaapstress ( ik moet NU slapen) en ik bevestigde dat denkbeeld met mijn irritatie. Slaapstress wakkert het stresshormoon aan, wat maakt dat je lichaam wakker en alert blijft.

Invloed van slaap
Ik leerde ook wat voor invloed een slechte nachtrust (of juist een goede nachtrust!) heeft op je leven. Een kwalitatief goede slaap is goed voor je geheugen, concentratie, stemming, creativiteit en je lichamelijke gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat je door goed slapen gezonder en gelukkiger wordt.
Wanneer je slecht slaapt heeft dit een omgekeerd effect. Je hebt meer kans op hart- en vaatziekten, depressies, angststoornissen en obesitas. Ook is er een grotere kans op ongelukken in het verkeer en op de werkvloer.

Gemotiveerd
Door alle kennis die ik op deed tijdens mijn speurtocht over slaap, raakte ik ontzettend gemotiveerd om hier iets mee te gaan doen. Want wat is er mooier dan mensen hun slaap terug te geven? Bij Slaapmakend heb ik me daarom laten bijscholen in Slaapbehandeling. En met gepaste trots laat ik jullie weten dat je vanaf heden bij mij terecht kunt voor het aanpakken van slaapklachten en -problematiek onder de noemer BALA Slaapcoaching.

Wil je er meer weten? Klik dan op de link: https://www.balawergea.nl/slaapcoaching. Hier vind je o.a. meer informatie over de methodiek en wetenschappelijk onderzoek.

Ps1: inmiddels slaap ik een stuk beter…

Ps2: Voel je vrij om dit bericht door te sturen naar mensen die zich wellicht herkennen in dit verhaal!


Op de hoogte blijven

Er is geen lijst beschikbaar.
Joomla Extensions powered by Joobi

Lees hier alle nieuwsbrieven

Workshops / Cursussen