bla

meditatieMeditatie

BALA verzorg verschillende cursussen en workshops op het gebied van meditatie: Adem&Meditatie en Dynamische Meditatie

Adem&Meditatie

De afgelopen jaren heb ik ervaren dat ik steeds meer geniet van en behoefte heb aan stille momenten in mijn dagelijkse ritme. Ik heb behoefte aan verstilling en vertraging.

Binnen de yoga wordt gesproken van het achtvoudige pad. Acht onderdelen die samen het geheel van de Yoga vormen. Naast de Asanas (yogahoudigen) is Pranayama (adem) een van de onderdelen voor het beoefenen van yoga.

Na mij jaren met name te hebben gericht op de Asanas, heb ik mij het afgelopen jaar ondergedompeld in de Pranayama. Tijdens deze onderdompeling heb ik ervaren hoe sterk de stille kracht van de adem is. Ooit zei een bekende yogi: de adem is de brug tussen het lichaam en de ziel.

De adem maakt je wakker, de adem laat je ontspannen, de adem zet je aan tot actie, de adem verstilt je, de adem laat je voelen wat er aanwezig is, de adem brengt je in een diepe verbinding met je ziel. Daarnaast heeft de adem de kracht tot het vrij maken van stoffen die het lichaam ondersteunen bij zowel fysieke als mentale heling.

Het beoefenen van de Pranayama deed en doe ik trouw elke ochtend, tijdens een vast meditatiemoment, vroeg in de ochtend. Elke dag een vast meditatiemoment geeft mij de ruimte om te verstillen, zodat ik kan observeren wat er op dat moment aanwezig is. Jezelf de tijd gunnen om in deze verstilling te zakken, het lichaam te verzachten en ruimte te geven aan dat wat gezien wil worden, is een prachtige en krachtige start  (of einde) van de dag. Ook meditatie is een brug naar de ziel en bezit de kracht om zowel mentaal als fysiek heling te brengen.

De sleutel in dit alles was voor mij de stilte. Geen geluiden, geen prikkels. Alleen ik met mijn ' zijn'.

Graag wil ik mijn ervaringen en kennis nu delen. Dit doe ik in de vorm van een nieuwe lessoort bij BALA: Adem&Meditatie

Vanaf woensdagavond 28 augustus om 19.45 start de nieuwe les Adem&Meditatie.

Deze les is opgebouwd uit ademoefeningen, meditatieoefeningen en een aantal trage (meditatieve) yogahoudingen. De les draait om vertraging, bewustwording, invoelen en contact maken met je adem, lichaam en ziel. Stilte is de spil van de les.

Adem&Meditatie wordt (net als alle andere lessen) gegeven in de Ger op Frijlân.

Ben je nieuwsgierig naar deze nieuwe les? Meld je dan aan voor een gratis proefles via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Dynamische meditatie

Een Dynamische Meditatie is een avontuurlijke manier van mediteren vanuit beweging. De meditatie wordt op muziek gedaan en bestaat uit een combinatie van verschillende dans- en bewegingspatronen, eindigend met een eindontspanning. De ene meditatie bestaat uit een vast bewegingspatroon, een volgende meditatie ontstaat juist vanuit vrije beweging vanuit jezelf. Een Dynamische Meditatie gaat om plezier en om het voelen en ervaren van wat bewegen met je doet.

BALA biedt met regelmaat één van de volgende Dynamische Meditaties aan:

- Kundalini-meditatie van Osho

- Hartchakra-meditatie 1 van Karunesh

- Hartchakra-meditatie 2 'Coming Home' van Karunesh

- Hara Stop! meditatie van Maneesha James

- Expand in all Directions van Veet Marco

- Chakradance van Veet Marco 

 

Kundalini-meditatie van Osho

De Kundalini-meditatie is een actieve meditatievorm. Het afwisselend iets heel actiefs doen en dan tot stilte komen is een doeltreffende manier gebleken om onrust en stress om te zetten tot stilte en in balans zijn. Osho werkte heel bewust met de twee kanten: zijn actieve meditatietechnieken bestaat uit het combineren van westerse bio-energetische methoden met oosterse vormen van meditatie. Een actieve meditatie pakt zowel het probleem van de moderne hectiek en stress alsook het lage energieniveau waarmee mensen vaak hebben te kampen aan en is in wezen een zeer simpele methode waarbij het lichaam in trilling wordt gebracht.

De Kundalini-meditatie bestaat uit een kwartier schudden/trillen (vanuit je voeten), een kwartier jezelf laten gaan in dans en spontaan bewegen, een kwartier stil zitten of staan en luisteren naar muziek en een kwartier op de grond liggen en in stilte alles wat zich voordoet observeren.

Hartchakra-meditatie 1 van Karunesh

Het hartchakra is het centrum van de liefde, de geborgenheid en het medeleven. Dit chakra maakt het mogelijk een liefdevol contact te hebben met een ander zonder gedreven te worden door egoïstische motieven en maakt het mogelijk de eigen grenzen te verleggen.

De Hartchakrameditatie is bijzonder geschikt om het hartchakra te reinigen en te openen. Het is een dynamische, zachte meditatie, bestaand uit een dansgedeelte en een meditatief gedeelte. De Hartchakrameditatie stelt je in staat om je leven meer vanuit het hart te beleven.

Hartchakra-meditatie 2 'Coming Home' van Karunesh

Ook de Hartchakra-meditatie 2 'Coming Home' is een dynamische, zachte meditatie, welke Karunesh heeft opgebouwd in 7 fases. Deze meditatie kan je helpen om je open te stellen en je hart, lichaam en ziel te verjongen. De meditatie ondersteund je innerlijke balans en welzijn.

Hara Stop! meditatie van Maneesha James

Hara is de Japanse term voor je centrum van adem en bewustzijn en ligt net onder je navel. Dit centrum geeft je de mogelijkheid om te gronden, wat vaak zo nodig is binnen stressvolle situatie waarin we belanden. Hara-Stop! is een effectieve en speelse manier om je ‘stilte-punt’ te vinden en jezelf in balans te houden, ook wanneer je het druk hebt. De meditatie bestaat uit 4 fasen en bevat een zit-meditatie, een loopmeditatie en een dans-meditatie.

'Expand in all Directions' van Veet Marco

De 'Expand in all Directions' is een meditatie vanuit vrije beweging. Je danst en je voelt dat je overal doordringt, dat er geen punt is waar je ophoudt. Je begint gewoon in je hart en er is geen einde; je hebt een centrum, maar er is geen omtrek.

'Expand in all Directions' bestaat uit 4 fasen: 10 minuten mediteren in zithouding, 10 minuten zacht bewegen op muziek, 20 minuten dansen vanuit jezelf en 20 minuten liggen en bewegen binnen in jezelf. De eerste 3 fasen zijn op muziek, de laatste fase is in stilte.

Chakradance van Veet Marco

Deze meditatie is een vrije dansmeditatie op opzwepende muziek en bestaat uit 5 fasen van +/- 10 minuten. Dansend ga je je Sacrale- , je Hara- , je Hart-, je Derde Oog- en je Kruinchakra bij langs. Na elke dans neem je een moment de tijd om met gesloten ogen contact te maken met je chakra-energie. Je wordt je er van bewust dat je de getuige bent van al deze verschillende energieën.De meditatie wordt afgesloten met een korte stiltemeditatie.

Houd je van bewegen op muziek en ben je nieuwsgierig? Kom gewoon eens proeven! Je kunt je aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.